Alla inlägg den 18 augusti 2016

Av Lina - 18 augusti 2016 19:03

Jag säger att jag tror, för att som man säger så ska man "aldrig säga aldrig".. Jag känner så här nu, men det kan ju komma att ändras... Jag tror att jag fattat ett beslut gällande lopp.. Och det är att efter Lidingöloppet och Göteborgsvarvet (maj 2017) ska jag sluta springa långdistanslopp. Jag tänker hålla mig till 5-15 km lopp.



Varför?? Undrar kanske många nu. Tycker du inte det är roligt? Jodå, absolut. Men jag känner att långdistanslopp tar alldeles för mycket på kroppen, min kropp är nog egentligen inte riktigt gjord för att springa distanser på 20-30 km. Absolut, den HADE kunnat vara det, om jag lagt ner ännu mer tid på träningen och om jag ätit ännu bättre än jag gör nu (kost och träning går rätt mycket hand i hand). Men jag känner att jag inte riktigt har den tiden, motivationen eller orken, att lägga ner mer tid på träning och kost än jag redan gör. Som det är nu, med den mängden träning jag får ihop, tycker både jag och kroppen att det är roligt fram till runt 15 km. Efter det är det mest bara kämpigt. Fortfarande roligt till viss del när jag springer lopp som är längre än 15 km, tack vare publikstödet, medtävlanden o arrangemanget i sig. Men till fritids.. I princip bara kämpigt. Tyvärr. Nästan lite som ett "måste" för att jag "måste få in distansen i kroppen för att klara det o det loppet jag anmält mig till". Och så ska det inte vara. Löpning ska inte vara ett måste. Löpning ska vara roligt, något man gör för att man mår bra av det.



Så länge jag anmäler mig till lopp som är längre än 15 km känner jag att jag måste få in pass på mer än 15 km egentligen mycket oftare än jag får in i dagsläget. Inte för att jag har några direkta tidskrav på mig när jag springer lopp, men samtidigt vill jag ju ändå kunna känna att jag kan springa åtminstone lite snabbare än "snigelfart", och jag vill helst ta mig runt utan att få alldeles för jäkla ont i varenda led.

Men anmäler jag mig då bara till lopp som är runt 10 km, så känner jag att jag inte har några direkta krav öht när det gäller träningen, då jag vet att jag klarar av den distansen utan problem med den mängden träning jag får till idag. Och dessutom tycka det är ROLIGT hela tiden och inte behöva tänka att jag MÅSTE springa si o så långt nu för att det o det loppet börjar närma sig. Inte behöva känna några träningskrav helt enkelt. Och på distanser på 5-15 km känner jag dessutom att jag har chans att få mycket bättre "PB" än jag någonsin kommer kunna få på långdistanslopp. Jag gillar utmaningen att springa mer än 15 km, men egentligen tycker jag att det är mycket roligare att kunna springa snabbt. Jag känner mig mycket mer nöjd och euforisk när jag kommer i mål efter ett lopp med känslan att "idag kände jag mig riktigt snabb!" Den känslan har jag hittills iaf, aldrig fått på loppen som är 20-30 km. Visst, känlsan "YES!! Jag klarade av att springa över två MIL!!!" är också rätt najs..    Men med tanke på att jag hittills inte klarar av att springa så långt utan ett par "promenadpauser", är känslan på dem kortare loppen, "idag kände jag mig stark o snabb", MYCKET härligare!   

Och då är det ju bättre att satsa på denna sortens lopp ist, eller hur?   



Dock så är där ett långdistanslopp jag känner att jag gärna springer fler gånger, inte 2-3 år på raken, men kanske var annat - var tredje år eller nåt? Är Lidingöloppet. Lidingöloppet är långt och väldigt krävande med alla dess backar, men väldigt roligt och vackert! Jag hoppas även kunna springa Österlen springtrail 21 km någon gång pga dess helt fantastiska natur och tekniska men roliga terräng. Hade planer på att anmäla mig till det nästa år (april), men åtminstone som det känns just nu, är jag inte i tillräckligt bra form för att klara av det i april månad. Kanske 2018?

Så, HELT och hållet lär jag nog inte lägga långdistanslopp på hyllan eftersom att där ju faktiskt finns ett par långdistanslopp som är riktigt vackra och roliga. Men, jag ska inte anmäla mig till mer än max ett långdistanslopp om året, och troligtvis inte varje år. Ett långdistanslopp var annat-var tredje år räcker gott o väl! Där i mellan; kortare lopp där jag har chans att känna mig stark o snabb! Och känna att jag har ROLIGT innan, under tiden o efter loppet!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards